Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Germaine Sijstermans

Germaine Sijstermans

Muziektheatermaker

Klarinettiste Germaine Sijstermans (1987) behaalde haar masterdiploma als uitvoerend musicus bij Codarts in Rotterdam. Eerder deed ze haar bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ze heeft een passie voor hedendaagse muziek. In haar projecten spelen ruimte, stilte, experiment, lichamelijkheid en toeval vaak een grote rol.

Maker bij VIA ZUID: 2017 t/m 2019 (binnen het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID) > Lees hier het uitstroominterview met Germaine: ‘Luisteren naar wat er is’

Meer info

www.germainesijstermans.com

VOORSTELLINGEN

Betula »

Een gezamenlijk luisteren, door musici en luisteraars, in een ruimte in de ruimte. Een zeskoppig, akoestisch ensemble speelt de nieuwste compositie met installatie van Germaine Sijstermans. Muziek, licht, concentratie en draden verweven zich.

Betula is de compositie waarmee Germaine Sijstermans haar tweejarige residentie bij Intro (met ondersteuning van VIA ZUID) afrondt. Tijdens haar residentie heeft ze werken met installaties gecomponeerd waarbij de ervaring van klank, ruimte, stilte en licht centraal staan. Sijstermans’ muziek gaat uit van luisteren in stilte als grondtoon, het toonmateriaal is abstract, de uitwerking organisch. De musici laten de muziek ontvouwen door constant naar elkaar te luisteren en te communiceren vanuit verschillende werelden van klankmateriaal. De installatie creëert een transparante, tijdelijke fysieke vorm, die de persoonlijke beleving kleurt en zich laat kleuren.

Credits
Antoine Beuger, dwarsfluit
Germaine Sijstermans, klarinet
Rishin Singh, trombone
Johnny Chang, altviool
Fredrik Rasten, gitaar
Leo Svirsky, accordeon

Te zien:

  • Cultuurhuis Heerlen: oktober 2019
  • Cellebroederskapel, Maastricht: oktober 2019
  • KuuB Utrecht (Gaudeamus): oktober 2019
  • Splendor, Amsterdam: november 2019
  • November Music, Den Bosch: november 2019
-- lees meer »

Presentaties work-in-progress »

Germaine Sijstermans’ onderzoek voor haar Muziek Lab-residentie bij Intro in Situ richtte zich sterk op de relatie tussen musici: de beleving en realisatie van de muziek door te luisteren en op elkaar te reageren. Tijdens work-in-progress-presentaties toonde zij tussentijdse inkijkjes in haar onderzoek.

Te zien:

  • Intro in Situ, Maastricht: 26 juni 2018 > Work in progress II samen met componist/fluitist Antoine Beuger en componist/pianist Leo Svirsky (accordeon)
  • Intro in Situ, Maastricht: 3 april 2018 > Work in progress I samen met de Berlijnse muzikanten Johnny Chang (altviool) en Rishin Singh (trombone). In dit concert stond het werk Call there centraal.
  • Cultura Nova, Heerlen: 29 augustus – 1 september 2018 > Muziek en installatie

Abstrusity, for shapes and sounds »

Work-in-progress

Germaine Sijstermans en choreografe Mami Izumi versmelten in een performance bestaande uit insinuaties en silhouetten. Een abstract en toch organisch samenspel van vormen, beweging en geluiden, enerzijds levend, anderzijds statisch.

In het werk van Germaine Sijstermans spelen stilte, gebruik van ruimte en aanwezigheid in combinatie met musiceren vaak een belangrijke rol. Danseres en maker Mami Izumi richt zich op performances in de publieke ruimte, waarbij publieksparticipatie een grote rol speelt. Middels improvisatie als vorm onderzoekt zij nieuwe bewegingen en veranderende relaties tussen lichaam, ruimte en tijd.

Te zien:

  • Sneak Peek, Heerlen: november 2017
  • Festival Winternights, Maastricht: december 2017

HEIM »

In een niet nader te noemen kroeg in Heerlen werden Germaine Sijstermans en Merlijn Huntjens (destijds stadsdichter Heerlen) Heim. Tijdens het Limburg Festival 2017 ging Heim een dialoog aan tussen gesproken poëzie en klarinet. Germaine en Merlijn maakten Heim speciaal op maat van de Nestvliederstocht van het Limburg Festival 2017.

single-makers.php