Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sebas van der Donk

Sebas van der Donk

Theatermaker en performer

Sebas van der Donk (1992) studeerde in 2016 af aan de Academie voor Theater in Tilburg en is sindsdien werkzaam als docent, acteur en theatermaker. Sinds zijn afstuderen speelt hij in educatie voorstellingen van onder andere Toneelgroep Maastricht, Het Laagland en heeft hij gespeeld voor o.a. NTGent.  Vanaf 2021 werkt Sebas aan zijn ontwikkeling als maker van jongerenvoorstellingen.

Sinds 2021 vormt Sebas een duo met Marcos Valster da Costa Ferreira (1991). Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Academie voor Theater in Tilburg.

De voorstellingen die Sebas en Marcos maken zijn maatschappelijk geëngageerd. Ze ontstaan omdat ze zelf ergens mee zitten en vragen hebben. Vervolgens gaan ze met die vragen in gesprek met elkaar en met anderen. Voor de voorstelling Pussy die bevraagd wat mannelijkheid anno nu nog betekent, gingen ze bijvoorbeeld in gesprek met verschillende jongeren over mannelijkheid. Vanuit deze gesprekken leerden ze nieuwe dingen en ontstonden er weer nieuwe vragen. Met deze vragen gaan ze de vloer op.

Ze willen het publiek niet overtuigen om voor of tegen iets te zijn. Ze proberen juist het midden te bellichten omdat ze denken dat ze daar zelf ook vaak staan. Doordat ze zelf open en persoonlijk zijn, kan hun publiek dat ook worden. Ze willen zwart en wit aan één tafel. Niet omdat ze denken dat ze daarmee ineens van standpunt veranderen. Maar ze kunnen elkaar wel leren begrijpen.

In 2023 richtte Sebas zijn eigen gezelschap op; Stichting Nyxland

 

 

VOORSTELLINGEN

single-makers.php