Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Marie van Vollenhoven

Marie van Vollenhoven

Kunstenaar

Afgestudeerd als beeldend kunstenaar woont en werkt van Vollenhoven (1983) in Maastricht. Ze doceert aan de opleidingen iArts (Interdisciplinary Arts) en MAMDT (Multimedia Design & Technology).

Marie van Vollenhovens producties zijn een kostbaar amalgaam van mime, dans, muziek, beeldende kunst, licht, technologie, live animatie- en videoprojecties. Met haar stichting IN INFINITY Productions reist Marie als stichtingsdirecteur en als maker door het hedendaagse Gesammtkunstwerk waar disciplines elkaar ontmoeten. Marie gelooft dat vergaande interesse in elkaars vakgebied en samenwerkingen een nieuwe taal opleveren, die betekenis geeft aan onze tijd. Haar werkwijze ziet ze als de manier waarop we in onze maatschappij met elkaar om zouden kunnen gaan en hoe we elkaar zouden kunnen inspireren.

Tijdens de performances en installaties komen haar abstracte tekeningen en digitale animaties op verbluffende wijze tot leven. Alles komt samen; theater, film, dans, muziek, beeldende kunst, filosofie, wetenschap, technologie en samenleving. Marie van Vollenhoven heeft al veel (internationale) exposities, optredens en installaties op haar naam staan.

Meer info

www.marievanvollenhoven.nl
interview cultureel magazine Jeroen: ‘Theater is officieel mijn ding’

Over VIA ZUID

Marie: ‘VIA ZUID geeft zin om verder te gaan. Met de steun van VIA ZUID krijg ik een helder overzicht van mogelijkheden en voel ik mij gesteund in mijn vernieuwende werkwijze.’

VOORSTELLINGEN

THE INFINITY GAMES »

THE INFINITY GAMES is een langlopend interdisciplinair onderzoek met wetenschappers, artiesten, gamedesigners én het publiek. Een performancereeks, die zich steeds verder zal ontwikkelen aan de hand van onderzoeksresultaten. Wetenschappelijk en artistiek onderzoek, dat plaatsvindt in het lab, online – iedereen mag meedoen met een interactieve enquête en game -, en tijdens theatrale performances.

Het publiek wordt uitgenodigd te participeren in een zoektocht naar harmonie in beeld en muziek, en… het leven.

meer informatie over The Infinity Games

-- lees meer »

Papieren Land »

film | cross-over documentaire | performance | art

Papieren Land, een film van Marie van Vollenhoven en Shahib Sabriye Sidow, geproduceerd door Video Power.

Papieren Land is een film ontstaan vanuit een hechte vriendschap tussen (performance)kunstenaars Shahib Sabriye Sidow en Marie van Vollenhoven.

Shahib vluchtte op negenjarige leeftijd met zijn familie vanuit Somalië naar Nederland. Nu, ruim 20 jaar later, heeft hij nog altijd een vluchtelingenstatus.

Papieren Land is een cross-genre documentaire waarin Shahib zijn verhaal vertelt en ons deelgenoot maakt van een leven dat beheerst wordt door onzekerheid en onrust.

Kunst, esthetiek, performances, gesprekken, animatie en muziek doen je vergeten wat echt is en wat fictie.

In een oprecht persoonlijk portret wordt de kijker aangezet om op zijn of haar eigen manier de vluchtelingenproblematiek te bevragen.

Over Papieren Land:

Sergej Kreso (filmregisseur van o.a. Asielzoeka’s 2015):
Een gewaagde film gemaakt met een sterke persoonlijke stempel van de auteur.

Ruben L. Oppenheimer (cartoonist):
Papieren Land is meer dan de optekening van een persoonlijk drama. Het verhaal van Shahib geeft een gezicht aan de vele (minderjarige) vluchtelingen die normaal niet meer zijn dan een getal in de krant, een document in een map, een dolende in een woud van regeltjes. Dat deze indrukwekkende vertelling door Marie van Vollenhoven in een niet-alledaagse vormgeving is gegoten, maakt de film – als dat nog nodig zou zijn – ook nog eens een intrigerend visueel geheel.”

Credits
Shahib Sabriye Sidow | performance & tekst
Marie van Vollenhoven | regie, concept, performance en animatie
Producent: Video Power

Audiovisuele installaties waren o.a. te zien in augustus en september 2016 tijdens Heerlen City Liv (/Cultura Nova). Zie www.videopower.eu/movies/papieren-land voor alle screenings van de film.

solo & collaborations »

Als visual performer onderzoekt Marie hoe ze haar eigen instrument voor live optredens met visual art kan ontwikkelen en inzetten op het podium.

Ze treedt op met dansers, schrijvers en musici. Ze trad onder meer op met Claudius Valk, Uri Eugenio, KRAAi Jazz collective en met haar duo MariaMarie.

BlackWhite Game »

De voorstelling BlackWhite Game verleidt je tot een zoektocht naar balans en harmonie: in de mens zelf, in de liefde tussen twee mensen, in de maatschappij, de natuur, het heelal en verder. BlackWhite Game is een dynamisch project waarbij samengewerkt wordt met musici, wetenschappers, dansers en interaction designers.

Samenwerking | (co)productie
Intro in Situ, Theater aan het Vrijthof/AINSI, VIA ZUID

Te zien:

  • PAS Festival, Maastricht: september 2016
  • opROER, Roermond: september 2016
  • Domani, Venlo (Ouverture): september 2016
  • Theaterhoeve Horckerhof, Baexem: oktober 2016
  • AINSI, Maastricht: december 2016
  • TEFAF Festival, Maastricht (Theater aan het Vrijthof): maart 2017

Infinity »

In deze theatrale dansperformance onderzoekt Van Vollenhoven samen met componist/muzikant Marc Alberto en danser/choreograaf Uri Eugenio het mysterie van de oneindigheid en hoe je daar als mens bijna niet mee om kunt gaan. De ervaring van oneindigheid, het oneindige heelal is zowel ontzagwekkend als poëtisch. Het gevoel van oneindigheid is niet iets dat je enkel beziet, het bestaat ook in jou.

Met speciaal door Van Vollenhoven gemaakte abstracte 3-dimensionele animaties maakt danser Uri Eugenio een reis door infinity op alle niveaus, onder begeleiding van nieuw gecomponeerde muziek door Marc Alberto. In Infinity nemen de drie makers in een gelijkwaardige samenwerking de rol in van regisseur.

Klik hier voor de trailer

Samenwerking | (co)productie
Intro in Situ, Theater aan het Vrijthof, AINSI en VIA ZUID

Te zien:

  • AINSI, Maastricht: december 2015
  • Limburg Festival, Roermond: augustus 2016

INFINITY is ook daarna nog veel te zien geweest.

single-makers.php