Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Marie van Vollenhoven

Marie van Vollenhoven

Marie van Vollenhoven

Afgestudeerd als beeldend kunstenaar woont en werkt van Vollenhoven (1983) in Maastricht. Doceert aan de opleidingen iArts – Interdisciplinary Arts en MAMDT – Multimedia Design & Technology.

Marie van Vollenhovens producties zijn een kostbaar amalgaam van mime, dans, muziek, beeldende kunst, licht, technologie, live animatie- en videoprojecties. Met haar stichting IN INFINITY Productions reist Marie als stichtingsdirecteur en als maker door het hedendaagse Gesammtkunstwerk waar disciplines elkaar ontmoeten. Marie gelooft dat vergaande interesse in elkaars vakgebied en samenwerkingen een nieuwe taal opleveren, die betekenis geeft aan onze tijd. Haar werkwijze ziet ze als de manier waarop we in onze maatschappij met elkaar om zouden kunnen gaan en hoe we elkaar zouden kunnen inspireren.

Tijdens de performances en installaties komen haar abstracte tekeningen en digitale animaties op verbluffende wijze tot leven. Alles komt samen; theater, film, dans, muziek, beeldende kunst, filosofie, wetenschap, technologie en samenleving.

Marie van Vollenhoven heeft al veel (internationale) exposities, optredens en installaties op haar naam staan. In 2017 en 2018 werkt zij verder aan THE INFINITY GAMES, aan solo optredens en ontmoetingen als Visual Performer (o.m. in MariaMarie) en aan de cross-over documentaire (50 min) Papieren Land.

In 2017 was ze ook een van de makers in Talent Lab 2017.

Filmportret over Marie van Vollenhoven

Meer info

Meer agenda en updates
www.ininfinity.productions/foundation-2/
interview cultureel magazine Jeroen

Samenwerking

Co-productie Jazz Maastricht, VIA ZUID, Theater aan het Vrijthof, Intro in Situ & IMPACT Maastricht University

Marie: ‘VIA ZUID geeft zin om verder te gaan. Met de steun van VIA ZUID krijg ik een helder overzicht van mogelijkheden en voel ik mij gesteund in mijn vernieuwende werkwijze. In 2016 hoop ik samen met VIA ZUID en hun netwerk verder te professionaliseren en nieuwe podia te vinden om mijn gedachtegoed ten tonele te brengen.’

 

VOORSTELLINGEN

THE INFINITY GAMES »

THE INFINITY GAMES is een langlopend interdisciplinair onderzoek met wetenschappers, artiesten, gamedesigners én het publiek. Een performance reeks, die zich steeds verder zal ontwikkelen aan de hand van onderzoeksresultaten. Wetenschappelijk en artistiek onderzoek, dat plaats vindt in het lab, online – iedereen mag mee doen met een interactieve enquete en game -, en tijdens theatrale performances.

Het publiek wordt uitgenodigd te participeren in een zoektocht naar harmonie in beeld en muziek, en… het leven.

meer informatie over The Infinity Games

 

-- lees meer »

Papieren Land »

Film | Cross-over documentaire | performance | art

Papieren Land, een film van Marie van Vollenhoven en Shahib Sabriye Sidow, geproduceerd door Video Power.

Papieren Land is een film ontstaan vanuit een hechte vriendschap tussen (performance)kunstenaars Shahib Sabriye Sidow en Marie van Vollenhoven.

Shahib vluchtte op negenjarige leeftijd met zijn familie vanuit Somalië naar Nederland. Nu, ruim 20 jaar later, heeft hij nog altijd een vluchtelingenstatus.

Papieren Land is een cross-genre documentaire waarin Shahib zijn verhaal vertelt en ons deelgenoot maakt van een leven dat beheerst wordt door onzekerheid en onrust.

Kunst, esthetiek, performances, gesprekken, animatie en muziek doen je vergeten wat echt is en wat fictie.

In een oprecht persoonlijk portret wordt de kijker aangezet om op zijn of haar eigen manier de vluchtelingenproblematiek te bevragen.

Over Papieren Land:

Sergej Kreso (filmregisseur van o.a. Asielzoeka’s 2015) :

Een gewaagde film gemaakt met een sterke persoonlijke stempel van de auteur.

Ruben L. Oppenheimer (cartoonist) :

Papieren Land is meer dan de optekening van een persoonlijk drama.

Het verhaal van Shahib geeft een gezicht aan de vele (minderjarige) vluchtelingen die normaal niet meer zijn dan een getal in de krant, een document in een map, een dolende in een woud van regeltjes.

Dat deze indrukwekkende vertelling door Marie van Vollenhoven in een niet-alledaagse vormgeving is gegoten, maakt de film – als dat nog nodig zou zijn – ook nog eens een intrigerend visueel geheel.”

Credits

Shahib Sabriye Sidow | performance & tekst
Marie van Vollenhoven | regie, concept, performance en animatie
Producent Videopower | met dank aan alle makers : Team Papieren Land

Meer informatie

Te zien:

 

2018

29 mei Papieren Land film | 19.00 uur | Lumière Cinema Maastricht

2016
28 aug + 3 sept; audiovisuele installaties:
27 aug t/m 4 sept Heerlen City Liv (tijdens Cultura Nova)

solo & collaborations »

Als Visual Performer onderzoekt Marie hoe ze haar eigen instrument voor live optredens met visual art kan ontwikkelen en inzetten op het podium.

Ze treedt op met dansers, schrijvers en musici. Ze trad onder meer op met Claudius Valk, Uri Eugenio, KRAAi Jazz collective en met haar duo MariaMarie.

Visual performer

BLACKWHITE GAME »

Haar nieuwe voorstelling BlackWhite Game verleidt je tot een zoektocht naar balans en harmonie: in de mens zelf, in de liefde tussen twee mensen, in de maatschappij, de natuur, het heelal en verder. BlackWhite

Game is een dynamisch project waarbij samengewerkt wordt met musici, wetenschappers, dansers en interaction designers, in de loop naar de première op 9 en 10 maart 2017.

Samenwerking en coproductie

Intro in Situ, Theater aan het Vrijthof/Ainsi, VIA ZUID

Te zien:

2016

9 sept – PAS festival Maastricht

10 sept – PAS festival Maastricht

11 sept – opROER | Roermond

18 sept – Ouverture | Domani Venlo

9 dec – AINSI | Maastricht

23 okt – Theaterhoeve Horckerhof Baexem

2017

9 en 10 maart BlackWhite Game theatre show – TEFAF festival Theater aan ‘t Vrijthof

Infinity »

In deze theatrale dansperformance onderzoekt Van Vollenhoven samen met componist/muzikant Marc Alberto en danser/choreograaf Uri Eugenio het mysterie van de oneindigheid en hoe je daar als mens bijna niet mee om kunt gaan. De ervaring van oneindigheid, het oneindige heelal is zowel ontzagwekkend als poëtisch. Het gevoel van oneindigheid is niet iets dat je enkel beziet, het bestaat ook in jou.

Met speciaal door Van Vollenhoven gemaakte abstracte 3-dimensionele animaties maakt danser Uri Eugenio een reis door iIfinity op alle niveaus, onder begeleiding van nieuw gecomponeerde muziek door Marc Alberto. In Infinity nemen de drie makers in een gelijkwaardige samenwerking de rol in van regisseur.

Klik hier voor de Trailer

Te zien
9 | 12 | 2015 Wereldpremière, AINSI Maastricht

2016

24 aug INFINITY – Limburg festival

25.aug INFINITY – Limburg festival

INFINIYT is ook daarna veel te zien geweest.

Samenwerking | (Co)-productie
Intro in Situ, Theater aan het Vrijthof, Ainsi, VIA ZUID

Meer info
www.marievanvollenhoven.nl/

www.ininfinity.productions/foundation-2/

single-makers.php