Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Princess Isatu Hassan Bangura

Princess Isatu Hassan Bangura

Performancekunstenaar

Princess Isatu Hassan Bangura (1996) is multidisciplinair beeldend kunstenaar. Ze studeerde in 2022 af aan de Toneelacademie Maastricht, als performance artist. Ze gebruikt de vormen en technieken van diverse kunstvormen en drukt zich uit middels een breed scala aan media, zoals performances, muziek en film.

 

Haar performances zijn rijk aan beelden en kleuren, neigen naar grenzeloosheid en kunnen soms als radicaal worden ervaren. Ingegeven door herinneringen aan haar verleden, zijn ze vaak een mengeling van haar diepe West-Afrikaanse wortels met haar kennis van en ervaringen met de westerse wereld. Princess werkt daarbij graag met fictieve personages en figuren vanuit het idee van een hogere macht.

Vanwege haar religieuze achtergrond is Princess’ werk sterk beïnvloed door religie en spiritualiteit. Door haar liefde voor het vertellen van verhalen, neemt ze op het podium graag de rol van verhalenverteller op zich. Bij haar performances gaat het niet zozeer om begrip, maar om de beleving. De beleving van het moment en alles nemen zoals het komt en gaat. Hierbij krijgt het publiek meestal de rol van getuige. Zij krijgen fragmenten van een groter verhaal te zien.

Princess’ fysieke aanwezigheid op het podium is van een oer- en aardse essentie. Ze is een mix van taal, beweging en geluid.

 

 

VOORSTELLINGEN

Great Apes of the West Coast »

“Great Apes of the West Coast is het verhaal dat ik altijd vermeden heb om te vertellen. Maar de laatste tijd besef ik dat dit verhaal onvermijdelijk is”.

Great Apes of the West Coast vertelt over haar reis van Sierra Leone naar Nederland.

In een poging om ‘een liefdesbrief aan haar volk’ te schrijven en haar West-Afrikaanse roots te herontdekken, wordt Great Apes of the West Coast een visuele, muzikale en lyrische solovoorstelling die het verhaal van de West-Afrikaanse cultuur vertelt door de stem van een West-Afrikaanse vrouw. Het is een verhaal van herbeginnen, herontdekken en herinneren. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om je aan te sluiten bij en getuige te zijn van Princess’ reis naar een nieuw bewustzijn dat groeide op de voor haar meest heilige plek: het podium.

“In Afrika wist ik wat de kleur van mijn huid was, maar nooit wist ik wat het betekende, tot ik naar Nederland kwam.”

De podiumtaal van Princess werd dag na dag gekneed door de ontdekking van zowel de westerse als de West-Afrikaanse kunstvormen, door hun verschillen, gelijkenissen en unieke combinaties. Met het creëren van een eigen artistieke taal ontdekte ze de wereld waarin zij leeft.

Credits

Concept, regie & spel: Princess Isatu Hassan Bangura
Dramaturgie: Giacomo Bisordi
Muziekontwerp: Edis Vander Pajazetowic
Lichtontwerp: Sander Michiels
Productieleiding: Greet Prové
Regieassistent: Elli De Meyer
Productie: NTGent
Coproductie: VIA ZUID, Likeminds
Boventiteling: Liesbeth Standaert
Kostuumontwerp: Tricia Mokosi

-- lees meer »
single-makers.php