Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Princess Isatu Hassan Bangura

Princess Isatu Hassan Bangura

Performancekunstenaar

Princess Isatu Hassan Bangura (1996) is multidisciplinair beeldend kunstenaar. Ze werkt en tourt dit jaar met haar voorstelling ‘Great Apes of the West Coast’, gaat een residentie in Antwerpen aan en kijkt er naar uit om dit jaar met de stroom mee te gaan. 

Princess studeerde eerst aan de Theaterschool in Rotterdam en vervolgde haar studie aan de Toneelacademie in Maastricht. “Het was hard werken. Ik heb mezelf gezocht, verloren en opnieuw gevonden. Maar in Maastricht heb ik mijn makerschap van alle hoeken en kanten ontwikkeld en vooral verschillende dingen uit kunnen proberen.”

“Ik woon nog steeds in Maastricht. Het is een hele fijne stad om te wonen maar ik zie ook dat er veel mist. Ik ken zoveel interessante mensen, muzikanten, kunstenaars. Maar die krijgen niet echt veel ruimte, ik ‘zie’ ze zelden. Je moet echt heel hard zoeken naar experimentele en performance kunst. Ik ben daarom ook aan het onderzoeken hoe dat komt en hoe ik daar zelf verandering in kan brengen.”

“Ik ben in mijn leven veel verhuisd; van Sierra Leone naar Senegal naar Nederland, via Dordrecht, Rotterdam naar Maastricht. Ik ben blij dat ik hier woon. Het is interessant om een maker te zijn in Limburg. Een provincie die in verandering is door de komst van internationale studenten, expats en mensen die terugkeren uit de Randstad. Ik geloof niet dat als je het wilt maken, je naar de Randstad zou moeten. Je werk, je craft is genoeg, waar je ook bent. Focus op dat wat je doet, met hart en vol ziel en eigenheid. Dat gaat voor zichzelf spreken. Het werk komt wel. Ten minste, ik ervaar dat dat voor mij werkt,” lacht ze. “Het maakt niet uit waar dat podium staat. Als iets je pakt, dan pak je het mee. Met wie ik dat kan delen, vind ik goed genoeg.”

“Mijn werk maak ik vanuit mezelf. Ik deel een stukje van mezelf op het podium. Ontmoetingen bij NTGent, Likeminds, VIA ZUID, Maastricht en op de Toneelacademie hebben daaraan bijgedragen. Ik ben mezelf tegengekomen en daar weer overheen moeten gaan. Omdat ‘Great Apes’ over mezelf gaat, heb ik in mijn eigen geschiedenis moeten duiken, Het verhaal van mijn voorouders, Ongeduld, angsten, slapeloosheid, ze kwamen allemaal voorbij. Om nu te weten waar ik vandaan kom, dat heeft me ontzettend gevormd.”

Maker bij VIA ZUID: sinds afstudeerjaar 2020/2021 

VOORSTELLINGEN

Great Apes of the West Coast »

“Great Apes of the West Coast is het verhaal dat ik altijd vermeden heb om te vertellen. Maar de laatste tijd besef ik dat dit verhaal onvermijdelijk is”.

Great Apes of the West Coast vertelt over haar reis van Sierra Leone naar Nederland.

In een poging om ‘een liefdesbrief aan haar volk’ te schrijven en haar West-Afrikaanse roots te herontdekken, wordt Great Apes of the West Coast een visuele, muzikale en lyrische solovoorstelling die het verhaal van de West-Afrikaanse cultuur vertelt door de stem van een West-Afrikaanse vrouw. Het is een verhaal van herbeginnen, herontdekken en herinneren. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om je aan te sluiten bij en getuige te zijn van Princess’ reis naar een nieuw bewustzijn dat groeide op de voor haar meest heilige plek: het podium.

“In Afrika wist ik wat de kleur van mijn huid was, maar nooit wist ik wat het betekende, tot ik naar Nederland kwam.”

De podiumtaal van Princess werd dag na dag gekneed door de ontdekking van zowel de westerse als de West-Afrikaanse kunstvormen, door hun verschillen, gelijkenissen en unieke combinaties. Met het creëren van een eigen artistieke taal ontdekte ze de wereld waarin zij leeft.

Credits

Concept, regie & spel: Princess Isatu Hassan Bangura
Dramaturgie: Giacomo Bisordi
Muziekontwerp: Edis Vander Pajazetowic
Lichtontwerp: Sander Michiels
Productieleiding: Greet Prové
Regieassistent: Elli De Meyer
Productie: NTGent
Coproductie: VIA ZUID, Likeminds
Boventiteling: Liesbeth Standaert
Kostuumontwerp: Tricia Mokosi

-- lees meer »
single-makers.php