Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sam Scheuermann

Sam Scheuermann

Theatermaker / performer

​Sam Scheuermann (1994, Tilburg, NL) studeerde in 2017 af aan de regieopleiding op de Toneelacademie Maastricht.
Spelend op de grens van theater en beeldende kunst creëert ze fysieke performances en installaties die de verhouding tussen performer en toeschouwer op scherp zetten. Ze is gefascineerd door de blik van de ander en van onszelf die ons van een onbewust subject in een bewust object transformeert.

Elke ruimte heeft zijn eigen codes; codes die de werkelijkheid van de theatrale wereld scheiden en de performer van de toeschouwer. Door hier mee te spelen, deze om te gooien of te verbuigen, wil Sam ruimte creëren voor een nieuwe blik. Een blik die het niet weet, die voorzichtig aftast, exploreert, ontdekt en zich laat verassen. Zo is elke performance een nieuw onderzoek wanneer zij gepositioneerd wordt in een nieuwe ruimte, met een ander publiek en/of op een ander tijdstip. Door te balanceren op de grens van theatraal en performatief, geregisseerd en open in het moment, ontregelt ze de bezoeker en spoort ze hem aan tot reflectie op maatschappelijke en persoonlijke thema’s.

In december 2016 was haar video-installatie Subject/Object I , te zien op Winternights Maastricht. Haar voorstelling Nomaden op Festival Cement 2017. In 2018 was ze deelnemer in Talent Lab #2, stond ze met de performance Subject/Object  II op festivals  en nam ze met Spectator deel aan Winternights festival 2018.

 

VOORSTELLINGEN

SPECTATOR »

‘The most powerful human forces are found in the meeting of the face and the gaze. Only there do we exist for one another. In the gaze of the other, we become, and in our own gaze others become. It is there, too, that we can be destroyed. Being unseen is devastating, and so is not seeing.’ Karl Ove Knausgård

Spectator is een video-installatie over kijken en gezien worden. Op Winternights probeert Sam Scheuermann in beeld en vertraging onze blik te vangen, te verdraaien en spiegelen. In een constructie van ogen, lenzen en projecties, gepositioneerd op verschillende locaties op het festivalterrein, zoekt ze naar een werkelijke connectie tussen toeschouwer en performer, dwars door alle media heen. In een poging een samenzijn te creëren die we enkel vanuit het theater kennen, in het hier en nu, in een gedeelde ruimte en tijd, kijken we naar de ander.

Winternights, 21 & 22 december 2018

-- lees meer »

A study on becoming | Sneak Peek januari 2019 »


Nog nooit was onze identiteit zo open en wordt deze tegelijkertijd zo eenduidig gepresenteerd. A study on becoming is een eerste schets van de vloeibare mens. Gefascineerd door onze blik en onze wil tot identificatie, onderzoekt Sam de fysieke manifestatie van een altijd veranderende identiteit en onze perceptie daarvan.

Te zien tijdens de Sneak Peek op 29 januari 2019 in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen.

Spectator »

Spectator is een video-installatie over kijken en gezien worden. Op Winternights zal Sam, in beeld en vertraging, onze blik proberen te vangen, verdraaien en spiegelen. In een constructie van ogen, lenzen en projecties, gepositioneerd op verschillende locaties op het festivalterrein, zoekt ze naar een werkelijke connectie tussen toeschouwer en performer. In een poging een samenzijn te creëren dat we enkel vanuit het theater kennen, in het hier en nu, in een gedeelde ruimte en tijd, kijken we naar de ander.

De presentatie op Winternights festival 2018 was een eerste onderzoek voor deze installatie.

SUBJECT/OBJECT »

Een fotografisch en lichamelijk onderzoek waarin het lichaam worstelt met architectuur, vlees met baksteen, de horizon met het kader.

SUBJECT/OBJECT is een doorlopend onderzoek naar de mens in de stedelijke omgeving. Na een eerste onderzoek in Maastricht en Eindhoven richt Scheuermann de lens nu op Amsterdam Noord, een vrijplaats voor de moderne mens.

Hoe verhouden wij ons vandaag de dag ten opzichte van deze openbare omgeving die van niemand en tegelijkertijd van iedereen lijkt te zijn? Hoe beïnvloed de ander ons in onze dagelijkse weg? Hoe geven wij die vorm en vormen wij ons zelf daarin? In een poging het innerlijk samen te laten vallen met de uiterlijke wereld zien wij een overzicht aan beelden.

13 t/22 juli 2018 Over het IJ festival Amsterdam, doorlopend te zien.

Nomaden »

Een performatieve installatie over de hypermobiliteit van de hedendaagse mens, een kluwe lijven, consumentisme en de vraag: zie jij mij?

Een grote lege ruimte met in het midden een glazen kubus. Erin en rondom een groep mensen. We lopen, we verkennen, we lijken te weten waar we heen gaan. We bewegen ons razendsnel en veranderen voortdurend van identiteit, van baan, van politieke en seksuele voorkeur. We kijken en worden bekeken, we etaleren om te zien wie we zijn. We identificeren en differentiëren, versmelten en ontwaren. Maar wat blijft er van onszelf over als we blijvend in beweging zijn, als we onszelf steeds weer in andere vormen kneden? Nomaden is een performatieve installatie en vormt deel één in een serie over de etalerende mens.

Nomaden is een co-productie van Festival Cement & VIA ZUID.

Te zien:

2018

27, 28, 29 en 31 juli en 1, 2 en 3 augustus 21:00-22:30 Festival Theater aan Zee, Oostende BE

2017
22, 23 & 25 maart Première, Festival CEMENT

GODEN »

25 en 27 mei Toneelacademie Maastricht, tijdens In de Maak festival.
Afstudeerwerk.

In een kamer van 3 bij 4, afgesloten van de buitenwereld, creëren twee individuen een mini-universum waarin ze pogen alles te laten samenvallen. Totdat het klopt.

Goden is net als Nomaden een theatrale installatie-performance en daarmee deel 2 in deze serie over de etalerende mens. Het is een doorlopende installatie waarin gedurende drie uur lang de link tussen ruimte en identiteit wordt onderzocht. Kom dus vooral meerdere keren kijken!

Sam Scheuermann (Tilburg, 1994), studeert dit jaar af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In haar werk vertrekt ze altijd vanuit een vraag naar bestaansrecht.

Wanneer bestaat iets, wanneer wordt iets gezien en wanneer zien wij. De relatie tussen het object, het iets of iemand dat bekeken wordt, en de kijker is een spanningsveld dat steeds op andere manieren bekeken kan worden. Met aandacht voor beeld en beweging onderzoekt ze deze interacties en probeert ze verschillende media met theater te combineren.

Credits

Regie: Sam Scheuermann
Met: Tim Bogaerts en Evelien Cammaert
Dramaturgie: Jasmijn van Wijnen
Begeleiding: Jasper Delbecke
Decor: Erik van de Wijdeven
Scenografie: Sam Scheuermann

Te zien:

2017

21, 22, 26, 27, 28 en 29 oktober Dutch Design Week in Eindhoven
25 mei 19.00 en 27 mei 18.00 Toneelacademie Maastricht, tijdens In de Maak festival.

 

single-makers.php