Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sam Scheuermann

Sam Scheuermann

Theatermaker / regisseur

​Sam Scheuermann (1994) studeerde in 2017 af aan de regieopleiding op de Toneelacademie Maastricht.

Spelend op de grens van theater en beeldende kunst creëert ze fysieke performances en installaties die de verhouding tussen performer en toeschouwer op scherp zetten. Ze is gefascineerd door de blik van de ander en van onszelf, die ons van een onbewust subject in een bewust object transformeert.

Maker bij VIA ZUID: 2017 t/m 2018

Meer info

www.samscheuermann.com

VOORSTELLINGEN

Spectator »

‘The most powerful human forces are found in the meeting of the face and the gaze. Only there do we exist for one another. In the gaze of the other, we become, and in our own gaze others become. It is there, too, that we can be destroyed. Being unseen is devastating, and so is not seeing.’

– Karl Ove Knausgård

Spectator is een video-installatie over kijken en gezien worden. Op Festival Winternights 2018 probeerde Sam Scheuermann in beeld en vertraging onze blik te vangen, te verdraaien en spiegelen. In een constructie van ogen, lenzen en projecties, gepositioneerd op verschillende locaties op het festivalterrein, zocht ze naar een werkelijke connectie tussen toeschouwer en performer, dwars door alle media heen. In een poging een samenzijn te creëren die we enkel vanuit het theater kennen, in het hier en nu, in een gedeelde ruimte en tijd, kijken we naar de ander.

-- lees meer »

A study on becoming »


Nog nooit was onze identiteit zo open en wordt deze tegelijkertijd zo eenduidig gepresenteerd. A study on becoming is een eerste schets van de vloeibare mens. Gefascineerd door onze blik en onze wil tot identificatie, onderzoekt Sam Scheurmann de fysieke manifestatie van een altijd veranderende identiteit en onze perceptie daarvan.

Te zien tijdens de Sneak Peek op 29 januari 2019 in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen.

SUBJECT/OBJECT »

Een fotografisch en lichamelijk onderzoek waarin het lichaam worstelt met architectuur, vlees met baksteen, de horizon met het kader.

SUBJECT/OBJECT is een doorlopend onderzoek naar de mens in de stedelijke omgeving. Na een eerste onderzoek in Maastricht en Eindhoven richte Scheuermann de lens op Amsterdam-Noord, een vrijplaats voor de moderne mens.

Hoe verhouden wij ons vandaag de dag ten opzichte van deze openbare omgeving die van niemand en tegelijkertijd van iedereen lijkt te zijn? Hoe beïnvloedt de ander ons in onze dagelijkse weg? Hoe geven wij die vorm en vormen wij ons zelf daarin? In een poging het innerlijk samen te laten vallen met de uiterlijke wereld zien wij een overzicht aan beelden.

Te zien tijdens Over het IJ Festival 2018 in Amsterdam.

Nomaden »

Een performatieve installatie over de hypermobiliteit van de hedendaagse mens, een kluwe lijven, consumentisme en de vraag: zie jij mij?

Een grote lege ruimte met in het midden een glazen kubus. Erin en rondom een groep mensen. We lopen, we verkennen, we lijken te weten waar we heen gaan. We bewegen ons razendsnel en veranderen voortdurend van identiteit, van baan, van politieke en seksuele voorkeur. We kijken en worden bekeken, we etaleren om te zien wie we zijn. We identificeren en differentiëren, versmelten en ontwaren. Maar wat blijft er van onszelf over als we blijvend in beweging zijn, als we onszelf steeds weer in andere vormen kneden? Nomaden is een performatieve installatie en vormt deel één in een serie over de etalerende mens.

Coproductie: Festival Cement en VIA ZUID

Te zien:

  • Festival Cement, Den Bosch (première): maart 2017
  • Festival Theater aan Zee, Oostende: juli en augustus 2018

Goden »

Afstudeerwerk

In een kamer van 3 bij 4, afgesloten van de buitenwereld, creëren twee individuen een mini-universum waarin ze pogen alles te laten samenvallen. Totdat het klopt.

Goden is net als Nomaden een theatrale installatieperformance en daarmee deel 2 in deze serie over de etalerende mens. Het is een doorlopende installatie waarin gedurende drie uur lang de link tussen ruimte en identiteit wordt onderzocht. Kom dus vooral meerdere keren kijken!

Sam Scheuermann vertrekt in haar werk altijd vanuit een vraag naar bestaansrecht. Wanneer bestaat iets, wanneer wordt iets gezien en wanneer zien wij? De relatie tussen het object, het iets of iemand dat bekeken wordt, en de kijker is een spanningsveld dat steeds op andere manieren bekeken kan worden. Met aandacht voor beeld en beweging onderzoekt ze deze interacties en probeert ze verschillende media met theater te combineren.

Regie: Sam Scheuermann | Met: Tim Bogaerts en Evelien Cammaert | Dramaturgie: Jasmijn van Wijnen | Begeleiding: Jasper Delbecke | Decor: Erik van de Wijdeven | Scenografie: Sam Scheuermann

Te zien:

  • In de Maak Festival, Maastricht: mei 2017
  • Dutch Design Week, Eindhoven: oktober 2017
single-makers.php