Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Thirza Riphagen

Thirza Riphagen

Choreograaf - danser

Voor Thirza Riphagen (NL, 1997) begon de liefde voor dans op 4-jarige leeftijd. Dansen was het liefste wat ze deed. Het gaf haar zelfvertrouwen, kracht en een manier om zichzelf te uiten. Op haar negende mocht ze naar de vooropleiding van ArtEZ en vervolgens naar de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daarna volgden de Lucia Marthas Academy en het AHK. Hier maakte ze kennis met choreograferen en hier ook ging een geheel nieuwe wereld voor haar open. Het fascineert Thirza mateloos hoe ervaringen, emoties, thematieken en objecten verbeeld kunnen worden in bewegingen.

Sinds 2020 danst ze bij SALLY Maastricht. Vanuit haar fascinatie voor objecten maakte ze de voorstellingen KUBUS en OFFLINEover de rol van social media voor jongeren. Beide producties waren te zien in DANSLAB on tour #1.

Thirza werkt en woont sinds vier jaar met veel plezier in Maastricht. ‘Limburg is echt een thuis geworden voor mij en ik heb ook al met veel leuke Limburgse organisaties mogen werken en op Limburgse scholen mogen optreden.’

Momenteel werkt Thirza aan een voorstelling met de titel Aan Tafel. Het gaat over gezinsdynamieken en wat er zich thuis allemaal afspeelt. Ze wil heel graag dingen bespreekbaar maken door middel van haar werk met name ook voor jongeren. Ze wil ook graag de dialoog aangaan met haar publiek, o.a. door middel van nagesprekken.

Thirza kijkt er erg naar uit om veel op middelbare scholen te spelen en naar wat ze terugkrijgt van de leerlingen. Ze is nu nog druk bezig met contacten te leggen. Ze is niet zo bezig met wat het publiek van de voorstelling zelf vindt, belangrijker voor haar is dat de toeschouwers aan het denken worden gezet en een mening vormen.

Thirza wil met haar werk jongeren aanspreken met onderwerpen die best lastig zijn en waar niet zoveel over wordt gesproken, zoals zelfmoord of trauma.

VOORSTELLINGEN

Danslab on tour #2 »

Het Danslab van SALLY in samenwerking met VIA ZUID  is dé werkplaats in Zuid-Nederland voor innovatie in de dans. Danstalenten vinden hier de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om met beweging en dans hun verhalen te vertellen. DANSLAB on tour #2 bundelt de uitkomsten van vier jonge makers, waaronder Thirza Riphagen, die ieder in het Danslab aan de slag zijn gegaan met een onderzoeksvraag. Het resultaat van deze experimenten is een mix van dansstijlen, moderne interpretaties, uitdagende thema’s en onverwachte combinaties. Een explosie van vernieuwende hedendaagse dans.

Eindregie: Stefan Ernst
Artistieke ondersteuning: Patrizio Bucci
Educatie: Sophie van Heesewijk
Onderzoek choreografie experiment: Kiki Boot en Maud Tielemans
Video: Ron Ramaekers
Fotografie: Tycho Merijn
Makers: Thirza Riphagen, Liam Francis, Sellam El Achari, Jennifer Romen
Dansers: Giorgio Lepelblad, Sellam El Achari, Wan-Yun Chen, Alice Pin, Noortje Klinkenberg (Oxygen)
Kostuums: Mieke Kockelkorn
Decor: Max Michaelis
Techniek: Theatervogels
Lichtontwerp: Eelke Slooten
Muziek: Wouter Gulikers

-- lees meer »
single-makers.php