Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Tim Scheffer

Tim Scheffer

Installatiekunstenaar / ontwerper

Tim Scheffer (1993) studeerde af aan de TU/E (bachelor of Science in Industrial Design) met een lichtkunst-installatie voor het Amsterdam Light Festival. Hij exposeerde tijdens Winterlights in London, werkte o.a voor modeontwerper Borre Akkersdijk op de Beijing Design week en exposeerde meerdere eigen werken op de Dutch Design week in Eindhoven en Cultura Nova Festival in Heerlen.

Tim ontwierp interactieve installaties voor onder andere 3FM Serious Request/ Rode Kruis, STRP biënnale 2017 (ism Chloé Rutzerveld, fooddesigner), het TotallyThames festival (ism Maria Arcea). In 2017 maakte hij deel uit van de eerste lichting makers binnen het talentontwikkelingsprogramma Talent Lab van VIA ZUID en Toneelgroep Maastricht (TgM). Daaruit vloeide onder andere een samenwerking voort voor de voorstelling La Superba (2018) van TgM, waarvoor Tim een robotisch been ontwierp.

Naast zijn installatiekunst, geeft Tim les in natuurkunde, creatieve techniek en industriële vormgeving en is hij bestuurslid van de Limburgse Design Associatie.

Meer info

www.timscheffer.com

VOORSTELLINGEN

Day Dream Space »

Day Dream Space, een project van Audrey Apers en Tim Scheffer start vanuit een nieuwsgierigheid naar ‘dagdromen’ en de vertaalbaarheid van deze thematiek naar een ervaring in beeld en beweging.

Ze maakten een installatieperformance, die evolueert en opgezet is als een doorlopend creatief onderzoek. Ze verkennen de grens tussen binnen en buiten en ontmoeten mensen in een gesloten maar poreuze ruimte, bewoond door de performer.

Day Dream Space is een onconventionele theatrale ruimte voor maximaal tien mensen. Het doel is om een autonome ruimte te creëren, die in elke context geplaatst kan worden en tegelijkertijd volledig los staat van de plek waar de ruimte zich bevindt. Het publiek betreedt de dagdroom via een opstapje door een schuifdeur, die zich opent en achter je weer sluit. Aangekomen in de doorgang, een hal, een tunnel, wordt de persoon aangetrokken door de convergerende openheid, om op het centrale moment van onze dagdroom aan te komen. Hier ontstaat plaats voor ontmoeting. Performer en publiek delen samen een ervaring.

Een performer is aanwezig in de installatie als inwoner van deze ruimte. De performer voert acties uit die spelen met ruimte en gevoel voor tijd. Door geluid, licht en het lichaam te manipuleren, probeert de uitvoerder de realiteit van de bezoekers te verschuiven, waardoor de bezoeker het gevoel van tijd en ruimte loslaat.

Audrey en Tim nodigen mensen uit om de ruimte één voor één te betreden en zo echt onderdeel te worden van het werk. Hun voornaamste onderzoeksvraag is: hoe kunnen we mensen bewust maken van hun dagdromen? Hoe kunnen we mensen vrij laten voelen in een ruimte die we creëren, een plek tussen een binnen- en buitenwereld?

Maker, danser en performer: Audrey Apers | Maker, installatie-ontwerper en producent: Tim Scheffer | Coaching: Marieke Breyne, Jean-Marie Oriot & Ronald Wintjens | Met dank aan: Grensverleggers

Coproductie: Stichting Zomerparkfeest, SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIAZUID

Te zien:

  • Galerie Wilms, Venlo: juni 2018 (vooronderzoek)
  • Zomerparkfeest, Venlo: augustus 2018
  • Cultura Nova, Heerlen: augustus en september 2018
-- lees meer »
single-makers.php