Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Audiowandeling Heem, ontmoetingen op een grensberg

14 mei 2021

Vanaf 29 mei 2021 heeft de Kaldenkerkerweg in Venlo een eigen audiowandeling: Heem, ontmoetingen op een grensberg. In vijf verschillende audioportretten, die zijn te downloaden middels QR-codes op stoeptegels in de wijk, staan bewoners van de Venlose grensberg centraal. Het is het eindresultaat van WijkZone #2, een reizend sociaal-artistiek project van Het Laagland en VIA ZUID waarbij jonge theatermakers de verbinding aangaan met wijkbewoners en hun leefomgeving. Deze editie vond plaats in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo.

Voor WijkZone #2 ging theater- en documentairemaker Naomi Steijger (1994) op zoek naar verhalen van bewoners aan de Kaldenkerkerweg. Deze eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland was vroeger een belangrijke handelsroute. Sinds 2012 is de aansluiting met de snelweg afgesneden en rijdt het drukke verkeer om ‘de grensberg’ heen. Het gebied is nu alleen nog te bereiken via een kleine, bijna onzichtbare, afslag. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo. Een stukje niemandsland vol verborgen verhalen.

Naomi raakte gefascineerd door de grensberg. Het is een plek waar veel verschillende mensen wonen. Ze sprak onder andere met bewoners van het woonwagenkamp, gastarbeiders in klooster Bethanië en met de eigenaar van het bijna honderd jaar oude grenswinkeltje. Ze voerde gesprekken over leven op de grens. Over altijd een koffer hebben klaarstaan om te vertrekken. Over levenslust en veerkracht in moeilijke situaties. En over het zoeken naar een nieuw begin.

Dwalen over de grensberg
Van de verhalen maakte Naomi audioportretten. Deze zijn vanaf 29 mei te downloaden op je smartphone middels QR-codes op stoeptegels nabij de Kaldenkerkerweg. Je bepaalt zelf je weg tussen de verhalen en locaties. Zo kun je lekker dwalen over de grensberg met de verhalen van bewoners in je oren.

De feestelijke start is op zaterdag 29 en zondag 30 mei van 12.00 tot 17.00 uur op het veldje tegenover de sigarenspeciaalzaak op Kaldenkerkerweg 111A. Hier is ook een kaartje verkrijgbaar met de locaties van de stoeptegels. Aanmelden is niet nodig, maar houd ter plekke wel alle geldende coronamaatregelen in acht. Vergeet ook niet een koptelefoon of oortjes mee te nemen die je kunt aansluiten op je eigen smartphone.

Ook na dit weekend kun je de verhalen blijven beluisteren. Kijk voor meer informatie op www.cultuurinvenlo.nl/wijkzone2.

single-nieuws.php