Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Interdisciplinaire dansvoorstelling Kites in première tijdens Nederlandse Dansdagen

21 september 2021

Op zaterdag 2 oktober tijdens de Nederlandse Dansdagen 2021 is de première van Kites, een interdisciplinaire dansvoorstelling van de Iraans-Maastrichtse choreograaf Roshanak Morrowatian en haar gezelschap Rover. Het concept hiervoor won in 2020 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. De jury was onder de indruk van ‘de oprechte emotie – de poëtische eerlijkheid – die Roshanak in haar werk legt’.

Kites neemt de geïsoleerde ruimte van een asielzoekerscentrum als vertrekpunt, een plek waar kinderen opgroeien in een ‘limbo’ tussen verleden en toekomst. Kites is een choreografische vertaling waarin het publiek in dans, beeld, muziek en tekst wordt meegenomen in de ervaring van een kind dat op de vlucht is en opgroeit in een afgebakende ruimte. Gebaseerd op haar eigen leven verwerkt Roshanak Morrowatian herinneringen en flashbacks. Ze onderzoekt de fysieke sporen van haar reis naar Nederland en de lange procedure die volgde na haar aankomst.

Roshanak ontwikkelde Kites in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID. Danskunstenaars krijgen hier de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om met beweging en dans hun verhalen te vertellen aan publiek. Roshanak hoopt met de voorstelling het publiek te activeren en bewustzijn te creëren voor de vluchtelingenproblematiek. Roshanak: “Journalist Behrouz Boochani verwoordt precies waarom ik met mijn voorstelling de stem van kinderen een plek wil geven in het vluchtelingendebat: ‘What should be a debate about people – about human beings, about children and families – has been deliberately poisoned to become a debate about borders and security.’”

Première en expositie
De première van Kites is op 2 oktober om 13:30 uur in AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113 in Maastricht. Na afloop is er een aftertalk met Roshanak. Kites is die dag ook te zien om 17:30 uur. Tickets: www.nederlandsedansdagen.nl. Als onderdeel van Kites is vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling in AINSI een expositie te bezoeken met Roshanaks installatie-performance Sister en foto’s van haar zus en beeldend kunstenaar Afagh Morrowatian onder de noemer Hide & Seek. Voorafgaand aan de voorstellingen geeft Moos Pozzo van Stichting de Vrolijkheid Heerlen een introductie. Roshanak voerde afgelopen jaar samen met haar gesprekken met kinderen met een vluchtelingverleden.

Roshanak Morrowatian (1989) behaalde haar bachelor en master in dans aan de Folkwang Universiteit in Essen (D) en danste in stukken van o.a. Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Marina Abramovic, Alexis Blake en Joost Vrouenraets. Als choreografe brak ze door met Polished (2019), waarvoor ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs 2020 won. Onlangs richtten beide choreografen hun eigen dansgezelschap op: Rover. Rover wil fijngevoelige, authentieke en bijzondere voorstellingen maken rondom actuele thema’s als migratie, gender en culturele conflicten. Meer informatie: www.rover.company

single-nieuws.php