Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Toekenningen subinfrastructuur 2023-2024 voor diverse VIA ZUID-makers

13 april 2022

We zijn verheugd en supertrots dat zowel Club Lam, PANDA als Rover voor de periode 2023-2024 subsidie krijgen van de Provincie Limburg! Een heel mooie beloning voor de ontwikkeling die zij afgelopen jaren, mede met steun van VIA ZUID, hebben doorgemaakt.

Collectief Club Lam, Merlijn Huntjens van PANDA en Roshanak Morrowatian van Rover zijn momenteel nog makers bij VIA ZUID. Mami Izumi (ook van Rover) was tot 2021 VIA ZUID-maker en Nina Willems (PANDA) tot 2018. Hun opname in de culturele subinfrastructuur van de Provincie Limburg zorgt voor continuïteit in hun ontwikkeling en plannen. En dat is wat wij als talentontwikkelingsorganisatie natuurlijk beogen en van harte toejuichen!

De Cultuurtank Limburg, het adviesorgaan van de Provincie Limburg, vindt het positief dat diverse nieuwe aanvragers plannen hebben ingediend, omdat dit “aangeeft dat het culturele veld in Limburg in ontwikkeling is”. De Cultuurtank merkt daarnaast op “dat Limburgse makers die gevestigd zijn elders in Nederland terugkeren naar hun geboortegrond om hier cultuur te maken, hetgeen de Cultuurtank een interessante en hoopvolle ontwikkeling vindt. Ondanks de recente tegenslagen omwille van corona heeft de Cultuurtank in de aanvragen de veerkracht van de cultuursector gezien.”

Specifiek over Club Lam, PANDA en Rover valt het volgende in het adviesrapport te lezen:

Club Lam
“Club Lam getuigt als relatief jong gezelschap van de nodige bravoure met een sterk onderscheidend geluid en slaagt erin diverse publieksgroepen te adresseren. De producties worden aangevuld met randprogrammering en dankzij een natuurlijke en intensieve omgang met social media is het de overtuiging dat het gezelschap (ook) in Limburg snel een goede fanbase kan opbouwen.

Er is grote waardering voor het vestigen van deze jonge makers in Limburg. […] Het gezelschap heeft de potentie om zowel lokaal, regionaal als Euregionaal een relevantie artistieke positie in te nemen.”

PANDA
“Panda brengt unieke (actieve) vormen van taalkunst en zoekt op een innovatieve manier andere sectoren en disciplines op, zonder haar eigen signatuur te verliezen. Ook de Euregionale samenwerking op het gebied van de taalkunst in deze vorm is onderscheidend en uniek. In haar educatie plannen toont Panda aan dat ze met vakmanschap en zeggingskracht een jonge generatie in Parkstad speels en eigenzinnig laat kennismaken met de rijkdom van taal.”

Rover
“Rover is een jong dansgezelschap dat zich wil onderscheiden door unieke en urgente verhalen te vertellen en deze te vertalen naar maatschappelijke thema’s op een multidisciplinaire manier. Inclusie en een harmonieuze maatschappij vormen hun uitgangspunt en de rode draad in de voorstellingen, de organisatie en alle activiteiten die georganiseerd worden door het gezelschap. Juist die inclusieve benadering en de multidisciplinaire aanpak, waardeert de Cultuurtank als een eigen signatuur. […] De Cultuurtank ziet de eerste stappen die Rover heeft gemaakt onder de vleugels van VIA ZUID en SALLY Dansgezelschap Maastricht en het brede netwerk dat het gezelschap provinciaal, maar ook landelijk heeft opgebouwd.”


Foto: Sneak Peek VIA ZUID 

single-nieuws.php