Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

WijkZone #2 rondom Kaldenkerkerweg in Venlo

15 januari 2021

Rondom de Kaldenkerkerweg, een eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland, zoekt theatermaker Naomi Steijger de komende tijd voor WijkZone #2 naar verhalen van bewoners en passanten. Rode draad in de gesprekken die ze voert is het verlangen naar geborgenheid en je ergens thuis voelen. De titel van WijkZone #2 is dan ook ‘Heem’, met als ondertitel ‘dagboek van een grensberg’. Het is de tweede editie van het sociaal-artistieke project WijkZone van Het Laagland en VIA ZUID. Deze editie vindt plaats in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo. 

Vroeger was de Kaldenkerkerweg een belangrijke handelsroute. Inmiddels rijdt de A61 vanuit Duitsland niet meer over deze grensovergang. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo, aan de rand van de samenleving. Er zijn mensen die hier een heel leven hebben opgebouwd, bijvoorbeeld aan de tippelzone, in het naastgelegen woonwagenkamp of in het klooster dat nu een hotel is voor arbeidsmigranten. Hoe is het voor hen om hier te leven? Hoe belangrijk is een plek waar je je veilig voelt en waar je thuis bent?

WijkZone #2 wordt een grensberg-vertelling met verschillende verhalen van bewoners en passanten, verbonden door één weg. In december 2020 is het theatrale onderzoek van start gegaan. Sinti-zangeres Lisa-Betje Weiss, die is opgegroeid in een woonwagenkampje aan de Kaldenkerkerweg, is hierbij Naomi’s belangrijkste gids. In april 2021 vindt een theatrale eindpresentatie plaats.

Wil je het proces volgen? Kijk dan op www.facebook.com/wijkzone2.

single-nieuws.php