Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Audrey Apers

Audrey Apers

Danser / choreograaf

Audrey Apers (1990) studeerde aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en behaalde vervolgens haar bachelor moderne theaterdans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Ze danste bij SALLY Dansgezelschap Maastricht, LeineRoebana, Arno Schuitenmaker en Romeo Castellucci.

Als maker kreeg ze in 2014 de kans om samen met Tijana Prendovic en Karin Frankel de voorstelling I’ll be right here, waiting for myself te maken als onderdeel van Vaartfestival Leuven.

In 2017 danste ze een driedelige improvisatieserie in samenwerking met componist Jesse Passenier op Cultura Nova in Heerlen.

In 2017 maakte Audrey deel uit van het eerste Talent Lab, een interdisciplinair talentontwikkelingstraject van VIA ZUID en Toneelgroep Maastricht.

In 2018 was ze als danseres te zien in de productie Heroïne van Jan Deboom en choreografeerde ze de eindvoorstelling van Maxime Arnaud aan het INSAS Bruxelles. In 2018 was ze ook te zien op Fashionclash Maastricht, Zomerparkfeesten Venlo en Cultura Nova Heerlen met de productie Day Dream Space, een samenwerking met Tim Scheffer. Ook in 2018 presenteerde Audrey haar voorstelling Remote (onderdeel van Sally’s Danslab) tijdens het Impact festival in Eupen (BE).

Op Winternights Festival Maastricht (december 2018) en tijdens de Sneak Peek in Heerlen (januari 2019) toonde Audrey haar onderzoek naar empowerment.

Artist in residence

Van 2018 tot 2020 is Audrey vanuit VIA ZUID als artist in recidence verbonden aan SALLY Dansgezelschap Maastricht en werkt ze aan een performance die in de nazomer van 2019 opgenomen is in het programma van de Nederlandse Dansdagen.

Meer over Audrey

VOORSTELLINGEN

Stand-Up Project | Sneak Peek »

Ondertussen doen zelfhulpboeken het zeer goed. Zelfhulp. Wat een slechte bijklank heeft dat woord. Waarom? Waarom is falen cool maar jezelf willen verbeteren opeens hopeloos naïef?

Stand-up project is een poging om onze wil om vooruitgang te boeken terug te eisen. Stand-up project is een collectief met leden die bij elkaar komen met een specifiek doel, dat is om iedereen ruimte en kansen te bieden voor belichaamde empowerment. Naast de intentie om nieuwe vaardigheden te leren en dit met elkaar te delen, daagt deze manier van werken ons uit tot het genereren van materiaal voor het creëren van nieuw artistiek werk.

Voor deze Sneak-Peak heeft Audrey solo onderzoek gedaan en presenteert in een combinatie van performance en talk een eerste versie van wat Stand-up Project voor haar zou kunnen betekenen.

Credits
Maker/danser: Audrey Apers

Audrey Apers is een danser bij Sally DansLab.

-- lees meer »

Stand-Up Project »

When it’s not funny, we do not laugh.
Stand-up Project is een poging om onze wil om vooruitgang te boeken terug te eisen. Een collectief met leden die bij elkaar komen voor een specifiek doel, om iedereen ruimte en kansen te bieden voor belichaamde empowerment. Audrey: ‘Voor deze Sneak Peek heb ik solo onderzoek gedaan en presenteer ik een eerste versie van wat Stand-up Project voor mij zou kunnen betekenen in de vorm van een talk / performance.’
Na afloop mag het publiek de makers het hemd van het lijf vragen. Graag zelfs! Dat levert mooie momenten en gesprekken op voor zowel publiek als de makers.

29 januari 2019 | Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

Stand-Up Project | Sneak Peek 2019 »

When it’s not funny, we do not laugh.
Stand-up Project is een poging om onze wil om vooruitgang te boeken terug te eisen. Een collectief met leden die bij elkaar komen voor een specifiek doel, om iedereen ruimte en kansen te bieden voor belichaamde empowerment. Audrey: ‘Voor deze Sneak Peek heb ik solo onderzoek gedaan en presenteer ik een eerste versie van wat Stand-up Project voor mij zou kunnen betekenen in de vorm van een talk / performance.’

REMOTE »

Wat gebeurt er als techniek, muziek én dans samenkomen in één voorstelling? U maakt het mee bij REMOTE een nieuw werk van de jonge Belgische choreografe Audrey Apers op muziek van de eveneens Belgische componist Paul Pankert. Audrey Apers baseerde haar choreografie op het boek ‘De Macht’ van Naomi Alderman, waarin vrouwen over de hele wereld plotseling de gave bezitten om met hun handen elektrische impulsen uit te zenden.
In REMOTE wordt deze gave zichtbaar via sensoren die de RWTH Universiteit Aachen speciaal voor deze voorstelling heeft ontwikkeld. De techniek analyseert de bewegingen en beïnvloedt real time elektronische klankfilters, die met behulp van software van het Centre Henri Pousseur uit Luik de klank van instrumenten kunnen transponeren, veranderen of versterken. Hierdoor ligt de muziek niet meer geheel in handen van de musici! Een uitdaging voor de musici van Ensemble 88 die de voorstelling onder leiding van Paul Pankert live begeleiden.

Over Audrey Apers creëerde REMOTE als onderdeel van Sally’s Danslab; een initiatief van SALLY Dansgezelschap Maastricht in samenwerking met VIA ZUID Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg. Deze jonge choreografe maakt nu al indruk met haar fascinerende danstaal.

REMOTE te zien op zondag 4 november 2018, 19.00 uur tijdens de ‘Impact Day’ in het Alter Schlachthof in Eupen (B)

Day Dream Space »

Mix van combinatie van dans met architectuur

Day Dream Space, een project van Audrey Apers en Tim Scheffer start vanuit een nieuwsgierigheid naar ‘dagdromen’ en de vertaalbaarheid van deze thematiek naar een ervaring in beeld en beweging.

Ze maken een installatie- performance, die evolueert en opgezet is als een doorlopend creatief onderzoek. Ze verkennen de grens tussen binnen en buiten en ontmoeten mensen in een gesloten maar poreuze ruimte, bewoond door de performer.

Ruimte “Day Dream Space” is een onconventionele theatrale ruimte voor een klein aantal mensen (maximaal 10 performer inbegrepen). Het doel is om een autonome ruimte te creëren, die in elke context geplaatst kan worden en tegelijkertijd volledig los staat van de plek waar de ruimte zich bevind. Het publiek betreedt de dagdroom via een opstapje door een schuifdeur, die zich opent en achter je weer sluit. Aangekomen in de doorgang, een hal, een tunnel, wordt de persoon aangetrokken door de convergerende openheid, om op het centrale moment van onze dagdroom aan te komen. Hier ontstaat er plaats voor ontmoeting. Performer en publiek delen samen een ervaring.

Performancegedachte

Een performer is aanwezig in de installatie als inwoner van deze ruimte. De performer voert acties uit die spelen met ruimte en gevoel voor tijd. Door geluid, licht en het lichaam te manipuleren, probeert de uitvoerder de realiteit van de bezoekers te verschuiven, waardoor de bezoeker het gevoel van tijd en ruimte loslaat.

De bezoekers

Audrey en Tim nodigen mensen uit om de ruimte één voor één te betreden en zo echt onderdeel te worden van het werk. Hun voornaamste onderzoeksvragen zijn, hoe kunnen we mensen bewust maken van hun dagdromen? Hoe kunnen we mensen vrij laten voelen in een ruimte die we creëren, een plek tussen een binnen- en buitenwereld?

Vooronderzoek

Om gedachten en bevindingen uit te proberen, werken de makers in vooronderzoeksessies op verschillende locaties toe naar het Zomerparkfeest Venlo 2018, naar de première en waar het werk gedeeld wordt met een groot publiek in het Julianapark in Venlo.

Credits

Audrey Apers is in dit proces maker, danser en performer. Tim Scheffer is maker, installatie ontwerper en producent.

Stichting Zomerparkfeest, VIAZUID en SALLY Dansgezelschap Maastricht hebben zich verbonden als coproducent.

Coaching ; Marieke Breyne , Jean-Marie Oriot , Ronald Wintjens

Samenwerking
Stichting Zomerparkfeest, VIAZUID en SALLY Dansgezelschap Maastricht hebben zich verbonden als coproducent. Met dank ook aan Grensverleggers

Te zien 2018
9 juni vooronderzoek Galerie Wilms, Nieuwstraat 50 Venlo

9 t/m 12 aug Zomerparkfeest Venlo meer info en tickets

25 aug t/m 2 sept Cultura Nova Heerlen meer info en tickets

 

single-makers.php