Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Alter

Alter

Theatermakers

Collectief Alter bestaat uit Heléne Binder, Ischa den Blanken en Mayke Roels. Heléne (1991) is afgestudeerd als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht, Ischa (1991) en Mayke (1990) als theatermaker en -docent aan ArteZ Hogeschool voor de Kunsten. In de winter van 2018 werkten ze voor het eerst samen. In het kader van WinterZone in Sittard maakten ze de voorstelling Het meisje & het water. In 2019 trokken ze voor WijkZone #1 de Geleense wijk Lindenheuvel in, waar ze de locatievoorstelling (Neet) van hie ontwikkelden. Tijdens dit tweede project besloten ze een collectief te vormen en als ‘Alter’ door te gaan.

De naam ‘Alter’ verwijst naar het Duitse woord voor leeftijdsfase en ouder worden, en het Engelse woord voor ‘aanpassen’. Bovendien kennen we het woord van wanneer men spreekt over een alternatief. Alter is een collectief dat theater maakt vanuit de vormende momenten uit de leeftijdsfases van een individu en verandert deze momenten, tilt ze op en stoft ze af, om ze vervolgens tentoon te stellen op het toneel.

De makers duiken voor projecten in persoonlijke geschiedenissen. Herinneringen, ervaringen, tragedies en geluksmomenten vormen startpunt en leidraad in het werkproces. Ze pogen zo dicht mogelijk tot de kern te komen van wat men heeft gemaakt tot wie men nu is, maar stuiten daarin onvermijdelijk op de onmogelijkheid dit in zijn geheel te doorgronden. Waar de herinnering stokt, vult het collectief de werkelijkheid aan met verbeelding en muziek. Hun voorstellingen zijn hierdoor speelse, fantasierijke maar nog altijd zeer persoonlijke portretten van mensen die zoeken naar wat hen definieert.

Het collectief werkt vanuit de overtuiging dat in elke individuele geschiedenis momenten te vinden zijn die ieder mens tijdens het opgroeien ervaart, waardoor zij universele thematieken aanraken. De voorstellingen die ze creëren zijn beeldend en muzikaal, speels en eerlijk. Met de verbeelding worden herinneringen opgepoetst, ingekleurd en nieuw leven ingeblazen.

Makers bij VIA ZUID: 2020 tot medio 2021 (Alter is inmiddels opgeheven)

VOORSTELLINGEN

Het meisje & de rode jas »

“Mijn zus is zo’n zus van wie er niet veel bestaan. Zij is een bijzonder exemplaar. Zij kijkt met een blik die jij niet kent.”

Bij een klein huisje aan een lange dijk, onder de rook van de grote stad, spelen twee zusjes in de ongerepte tuin. Ze springen over sloten, besluipen jonge lammetjes en vliegeren in het veld.

Als je wat langer kijkt, zie je dat de oudste zus zich nogal vreemd gedraagt. En dat de jongste áltijd op haar let. Het is alsof de oudste nauwelijks ouder wordt. De jongste zus groeit wel door en wil weten welke wereld er schuilgaat achter de heg, waar de grote stad lonkt, waar het leeft en bruist en zoveel nieuwe mensen zijn! De oudste zus wil niet mee, zij blijft liever veilig in de tuin. Ineens lijken de werelden aan beide kanten van de heg mijlenver van elkaar verwijderd en begint er ook iets tussen de zussen in te groeien.

In deze voorstelling neemt theatermaker Heléne Binder je mee in haar jeugd, waarin ze als jong kind al zorg moest dragen voor haar grote zus die autisme heeft. Ze kende niemand die ook zo’n zus heeft daarom was het niet altijd even makkelijk; de verantwoordelijkheid, de gebruiksaanwijzingen en de niet-begrijpende blikken van de buitenwereld.

Deze beeldende en zintuiglijke voorstelling vertelt kinderen en volwassenen over hoe je al op jonge leeftijd mantelzorger kunt zijn zonder dat je dit beseft. Samen met haar collega-theatermakers én een flinke dosis fantasie bouwt Heléne een brug tussen twee werelden. Gluur je mee over de heg?

Deze voorstelling is vanwege diverse omstandigheden, waaronder corona, helaas nooit gerealiseerd.

Concept en uitvoering: Collectief Alter
Productie: Het Laagland i.s.m. ‘t Magisch Theatertje en VIA ZUID
Met dank aan:

-- lees meer »

(Neet) van hie »

Doe bès neet van hie, of waal?”
Henk kijkt ons recht in de ogen aan. Niet vijandig, wel berekenend. Het is een
veelgehoorde vraag voor ons, vreemdelingen in de wijk. En de blik herkennen we ook.
Zo bekijkt de ‘Lèntjheuvelnaer’ zijn gasten.
Henk glimlacht om ons antwoord en knikt. Wij durven te ontspannen.
Joke brengt koffie en koek.
“’t Maak neet oet…”
Dat je niet van hier bent, bedoelt Joke.
“De deur sjteit hie in Lèntjheuvel altied aope.”

Toch, het maakt alle verschil als je wel van hier bent.
Maar wat betekent dat precies, Lèntjheuvelnaer zijn?

Voor WijkZone #1 zochten theatermakers Heléne Binder, Ischa den Blanken en Mayke Roels in de wijk Lindenheuvel (Lèntjheuvel) in Geleen naar verhalen over opgroeien, over hoe het ‘toen’ was en wat daar nog van over is. En de Lèntjheuvelnaer vertelde: over vaders en moeders, broers en zussen. Over grootouders en kinderen, over hobby’s en huisdieren. En over liefde, verlies, verzet en verdriet. De Lèntjheuvelnaer vertelde over Limburg, Nederland en de wereld. Maar bovenal vertelde de Lèntjheuvelnaer over… de Lèntjheuvel.

(Neet) van hie is een theatervoorstelling van de grootste, kleurrijkste wijk van Geleen. Door de ogen van bewoners worden herinneringen gerestaureerd en in volle pracht teruggegeven.

Concept en uitvoering: Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa
 den Blanken Productie: Maartje Königs-Austen Techniek: Carlo Lenssen en Thierry Wilders Kostuums: Sanne Puyk Coach: Saartje Hoogland Met dank aan: bewoners van Lindenheuvel, gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland en Partners in Welzijn.

(Neet) van hie was op 2 en 3 november 2019 en 11 en 12 januari 2020 te zien in de bovenverdieping van OBS De Duizendpoot in Lindenheuvel. Een deel van de verhalen is terug te luisteren op www.neetvanhie.nl.

Het meisje & het water »

“Ik ben geboren uit de zee, echt waar! Geloof je me niet? Heb jij dan eelt op je handen en op je ziel net als een échte zeeman?” Heb jij zin in een stoer zeemansverhaal? Laat je meenemen in de geïllustreerde wereld van een echte zeemansdochter. Zeemansliederen worden uit volle borst gezongen, een bijzondere visvangst wordt binnengehaald en er zijn vaders die zwijgen, omdat ze nu eenmaal zeeman zijn.”

In deze autobiografische voorstelling duiken we in de herinneringen van theatermaker Mayke Roels die is opgegroeid met de zeewereld om haar heen. Samen met illustrator Heléne Binder en muzikant Ischa den Blanken brengt ze door middel van tekeningen en muziek haar herinneringen tot leven, maar komt ze erachter dat haar verlangen groter is dan de werkelijkheid. Een voorstelling waarin het missen van een van je ouders centraal staat. Vaar je met ons mee?

Deze voorstelling is een samenwerking van Het Laagland & VIA ZUID.

Concept, tekst & spel: Mayke Roels
Concept, illustraties & spel: Heléne Binder
Muziek, tekst & spel: Ischa den Blanken
Technisch ontwerp: Thierry Wilders
Techniek: Carlo Lenssen
Kostuums: Sanne Puyk
Coaching: Sybrand van der Werf & Kirsten Prop
Productie: Maartje Königs-Austen
Dank aan: Inez Derksen en VIA ZUID
Foto: Joost Milde
Trailer: https://vimeo.com/330226669/8f9c9a3f68

Het meisje & het water was voor het eerst te zien tijdens theaterroute WinterZone 2018 in Sittard, een initiatief van Het Laagland en VIA ZUID.

single-makers.php