Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Ruud Horrichs

Ruud Horrichs

Theatermaker / performer

Ruud Horrichs studeerde in 2010 af aan de Fontys Academie voor Theater in Tilburg. Daarna richtte hij het gezelschap De Eenzamen op. Sindsdien hij actief als theatermaker en docent. Vanaf september 2018 volgt hij bovendien de master Scenographer and Director aan de Toneelacademie Maastricht.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2015

Meer info

www.deeenzamen.be

VOORSTELLINGEN

Er is geen begin – midden – einde »

 

‘Tijdens mijn jeugdjaren ben ik op veel verwarrende plaatsen geweest in de buitenwereld en in mijn hoofd. De families waar ik in opgroeide vielen langzaam uit elkaar en ik link dat met de afbrokkelende geest van een mens met dementie. Hier komt absoluut mijn fascinatie voor deze mens vandaan.’
– Ruud Horrichs

Een mens met dementie heeft meer overeenkomsten met ‘gewone’ mensen dan we in eerste instantie denken. Het is een uitvergrote, en oneerlijke, vorm van een bundeling levensvragen en verwarring waarmee veel mensen in de samenleving worstelen, zoals in het geval van rouwverlies en een burn-out: wie ben ik? Waar ben ik? En waar ga ik naartoe? Iedereen krijgt op een bepaald punt te maken met gevoelens van verwarring, angst en het niet meer weten. Het zorgt voor een gevoel van ‘off balance’ en veel vragen.

Er is geen begin – midden – einde toont de geest van een mens in een steeds meer gefragmenteerd, afbrokkelend en verwarrend universum. Een fantasierijke, beeldende voorstelling die zich afspeelt in een lost world, waar geen begin, midden en einde bestaat. Maar wel een sprankje hoop. Een ode aan de waarde van verwarring en leven in los zand, in een tijdsgeest waarin het hokjesdenken en het zeker weten geïdealiseerd worden.

Samen met muzikant Bart Oostindie gaat Ruud Horrichs op zoek naar de verbindende kracht van donkere episoden in een mensenleven.

Idee, tekst, regie, scenografie en spel: Ruud Horrichs | Muziek, scenografie en spel: Bart Oostindie | Scenografie en artwork: Sara Bomans | Productie: Giette Hulsbosch

Coproductie: Theatercollectief De Eenzamen, C-TAKT Platform Transdisciplinair Talent, VIA ZUID, Theater Zuidpool, Everstory in samenwerking met Master in Theatre Toneelacademie Maastricht

Met ondersteuning van: deBuren – Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat
Met dank aan: CC De Grote Post, Expertisecentrum Dementie, Salvator Welzijnscentrum VZW, Vitas WZC Reigersvliet Leopoldsburg, VZW Menos Genk & Verpleeghuis Bergweide Heerlen

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.

Te zien:

 • C-TAKT #3 Festival, C-mine Genk: september 2019
 • Love at First Sight Festival, Zuidpool Antwerpen: september 2019
 • Cultuurcentrum ’t Getouw, Mol: oktober 2019
 • Westrand Cultuurcentrum, Dilbeek: oktober 2019
-- lees meer »

De vissen komen, mild »


Vier mensen van 55 jaar en ouder uit Roermond en omgeving verkennen het spanningsveld van theater maken, waarbij ze zich richten op een sterke hier en nu beleving, op eigenheid en verhalen. Hun ervaringen, vragen en belevingen zijn verwerkt in een fysieke, beeldende en fantasierijke voorstelling.

De vissen komen, mild
kijk aandachtig en
alles leeft z’n eigen leven en
alles leeft in ons en
wees niet bang en
kijk aandachtig en
kijk ernaar uit om oud te worden en
een ieder van ons is een kind en
als een vrije vogel en
superhoog in de lucht en
yoehey! en
van de glijbaan en
ik voel mij op een glijbaan en
op een wolk in de hemel en
just simply the best en
lekker lummelen en
gewoon gaan jongen en
gewoon gaan.
Niemand raakt mij aan en
ik heb schijt aan alles en
ik moet dit gewoon allemaal opschrijven en
dan heb ik het bij elkaar geveegd en
ik ga me mooi maken voor u en
ik doe helemaal niets en
zo ben ik nu en
op die berg ben ik op de wolken met die zon en
de tranen in mijn tenen komen naar boven en
ik heb het hoofd in het water gegooid en
de vissen komen, mild.
Ik kan ademen en
ik zie mezelf twintig keer en
ik sta in mijn eigen lachspiegel en
ik denk als een kind en
dat kind ben ik en

Roermond wil een leeftijdsvriendelijke stad zijn, waar ruimte is om op een prettige manier oud te worden. Gezamenlijk ontwikkelden ECI cultuurfabriek, Welzijnsorganisatie Wel.kom, de Koninklijke Harmonie Roermond en de gemeente Roermond ‘Nooit Te Oud?!’. Het programma biedt workshops en activiteiten waar 55-plussers muziek (leren) maken, in een theatervoorstelling spelen of met beeldende kunst aan de slag gaan. Een manier om ontmoetingen tot stand te brengen. De voorstelling De vissen komen, mild is het resultaat van de samenwerking tussen ‘Nooit te oud?!’ en theatermaker Ruud Horrichs.

Regie: Ruud Horrichs | Muziek: Bart Oostindie | Spel: Marianne Vermaat, Mariet Mans, Betsie Wienk en José Wolters

Te zien:

 • ECI Cultuurfabriek, Roermond: juli 2019
 • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2019

The end of the world as we know it »

Een energieke lecture-performance over activisme, ondernemerschap en de maakbaarheid van de toekomst.

We zijn allemaal prutsers. De ene is gewoon een iets professionelere prutser dan de ander.

In The end of the world as we know it creëren Jan Leyssens en Ruud Horrichs een open werkplaats op de theatervloer die de kijker wegwijs maakt in de magie van het maken.

Milieubewustzijn en duurzaamheid gaan verder dan gepekelde groenten, bakfietsen, circulaire economie of autodelen. De zoektocht naar een evenwicht tussen meer en minder en vooral onze eigen verantwoordelijkheid hierin blijft in een boeiende ontwikkeling.

De Gentse designer Jan Leyssens zet het in de praktijk om, niet enkel in zijn eigen leven maar ook in zijn werk als ontwerper denkt hij voortdurend na over een gezonde toekomst. Het resultaat is een boeiende lecture-performance over duurzaamheid en technologie. Onder het motto “er is niet één grote oplossing maar vele kleine oplossingen” gaat hij samen met regisseur Ruud Horrichs in gesprek over bijzondere projecten en reikt hij zijn boodschap aan. The future is now!

Van en met: Jan Leyssens & Ruud Horrichs | Regie: Ruud Horrichs | Soundtrack: Wouter Souvereyns | Animatie: Michiel Celis (Grafted)

Coproductie: C-mine en VIA ZUID

Te zien:

 • Kasteel Baexem: december 2016
 • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2017
 • Bozar, Antwerpen: november 2017

Horrible Homeless Man »

Theatervoorstelling van De Eenzamen/Ruud Horrichs, met een tekst van A.H.J. Dautzenberg:

Een groot huis aan de rand van een weg, de voordeur staat uitnodigend open.
Een man loopt voorbij. Het huis lonkt naar hem. Aangetrokken tot het huis vergeet de man zijn afspraak en gaat naar binnen. De bizarre wereld waarin hij terechtkomt, wil hem overduidelijk iets vertellen.

Horrible Homeless Man verkent het schemergebied tussen angst en bravoure, tussen fantasie en werkelijkheid en tussen theater en film.

Coproductie/samenwerking: C-mine, VIA ZUID en Provincie Limburg STROOM

Te zien:

 • C-mine Cultuurcentrum, Genk: september 2015 en 2016
 • De NWE Vorst, Tilburg: februari 2015
 • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2016
 • Bordenhal Maastricht: november 2016

Splinter »

‘En dan zit ik daar. En ik ben tevreden met hoe het is. Het heeft wel iets. Soms is het echt letterlijk, en dat is wel fijn, dat het niet zo vaag is. Dat ik zo weet waar ik aan toe ben. Maar niets is gewoon zo. Niets blijft hetzelfde. Plots veranderen de dingen. En ik kan niets meer.’

De voorstelling Splinter is ontstaan vanuit een fascinatie voor het thema ‘geheim’.

Artwork: © Sara Bomans

Concept en uitvoering: Ruud Horrichs / De Eenzamen | Samenwerking: Theater op de Markt / Dommelhof, Z33 en Creazi

Te zien:

 • Oude gevangenis Hasselt: augustus 2014
 • Straffe Madammen en Makke Mannen, Eindhoven: maart 2015
single-makers.php