Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Ruud Horrichs

Ruud Horrichs

Theatermaker / performer

Ruud Horrichs studeerde in 2010 af aan de Fontys Academie voor Theater in Tilburg. Vanaf september 2018 volgt Ruud de master Scenographer and Director aan de Toneelacademie Maastricht.

Na zijn afstuderen in 2010 richtte hij het gezelschap De Eenzamen op. Sindsdien hij actief als theatermaker en docent.

In 2013 deed Ruud, ondersteund door Theatermakershuis De Queeste en C-mine Cultuurcentrum Genk een theatraal onderzoek naar het universum van de psychopaat in de samenleving. Hieruit kwam in 2015 de voorstelling Horrible Homeless Man tot stand, over een man die op zoek gaat naar zijn juiste deur in een groot huis.

In de zomer van 2016 werkte Ruud samen met industrieel ontwerper Jan Leyssens aan een performance over de maakbaarheid van de toekomst, The end of the world as we know it. In 2017 en 2018 maakte deze performance een tour langs de festivals en podia in Vlaanderen en Nederland.

Sinds eind 2017 werkt Ruud aan zijn nieuwe project Gebreid brein. In 2019 gaat deze voorstelling in première.

Meer info

www.deeenzamen.be

VOORSTELLINGEN

Er is geen begin – midden – einde »

Een mens met dementie heeft meer overeenkomsten met ‘gewone’ mensen dan we in eerste instantie denken. Het is een uitvergrote, en oneerlijke, vorm van een bundeling levensvragen waarmee veel mensen in de samenleving worstelen, zoals in het geval van rouwverlies en een burn-out: wie ben ik? Waar ben ik? En waar ga ik naar toe? Iedereen krijgt op een bepaald punt te maken met gevoelens van verwarring, desoriëntatie, angst en het niet meer weten. Het zorgt voor een gevoel van ‘off balance’ en veel vragen.

Er is geen begin – midden – einde toont de geest van een mens in een steeds meer gefragmenteerd, afbrokkelend en verwarrend universum. Een fantasierijke, beeldende voorstelling die zich afspeelt in een lost world, waar geen begin, midden en einde bestaat. Maar wel een sprankje hoop. Een ode aan de waarde van verwarring en leven in los zand, in een tijdsgeest waarin het hokjesdenken en het zeker weten geïdealiseerd worden.

Samen met muzikant Bart Oostindie gaat Ruud Horrichs op zoek naar de verbindende kracht van donkere episoden in een mensenleven.

Idee, tekst, regie, scenografie en spel: Ruud Horrichs | Muziek, scenografie en spel: Bart Oostindie | Coaching scenografie en artwork: Sara Bomans | Coproductie: Theatercollectief De Eenzamen, C-takt, VIA ZUID, Theater Zuidpool, Everstory en Master in Theatre Toneelacademie Maastricht | Productie: Giette Hulsbosch

-- lees meer »

De vissen komen, mild »


Vier mensen van 55 jaar en ouder uit Roermond en omgeving verkennen het spanningsveld van theater maken, waarbij ze zich richten op een sterke hier en nu beleving, op eigenheid en verhalen. Hun ervaringen, vragen en belevingen zijn verwerkt in een fysieke, beeldende en fantasierijke voorstelling.

De vissen komen, mild
kijk aandachtig en
alles leeft z’n eigen leven en
alles leeft in ons en
wees niet bang en
kijk aandachtig en
kijk ernaar uit om oud te worden en
een ieder van ons is een kind en
als een vrije vogel en
superhoog in de lucht en
yoehey! en
van de glijbaan en
ik voel mij op een glijbaan en
op een wolk in de hemel en
just simply the best en
lekker lummelen en
gewoon gaan jongen en
gewoon gaan.
Niemand raakt mij aan en
ik heb schijt aan alles en
ik moet dit gewoon allemaal opschrijven en
dan heb ik het bij elkaar geveegd en
ik ga me mooi maken voor u en
ik doe helemaal niets en
zo ben ik nu en
op die berg ben ik op de wolken met die zon en
de tranen in mijn tenen komen naar boven en
ik heb het hoofd in het water gegooid en
de vissen komen, mild.
Ik kan ademen en
ik zie mezelf twintig keer en
ik sta in mijn eigen lachspiegel en
ik denk als een kind en
dat kind ben ik en

Roermond wil een leeftijdsvriendelijke stad zijn, waar ruimte is om op een prettige manier oud te worden. Gezamenlijk ontwikkelden ECI cultuurfabriek, Welzijnsorganisatie Wel.kom, de Koninklijke Harmonie Roermond en de gemeente Roermond ‘Nooit Te Oud?!’. Het programma biedt workshops en activiteiten waar 55-plussers muziek (leren) maken, in een theatervoorstelling spelen of met beeldende kunst aan de slag gaan. Een manier om ontmoetingen tot stand te brengen. De voorstelling De vissen komen, mild is het resultaat van de samenwerking tussen ‘Nooit te oud?!’ en theatermaker Ruud Horrichs.

Regie: Ruud Horrichs | Muziek: Bart Oostindie | Spel: Marianne Vermaat, Mariet Mans, Betsie Wienk en José Wolters

The end of the world as we know it »

Een energieke lecture-performance over activisme, ondernemerschap en de maakbaarheid van de toekomst.

We zijn allemaal prutsers. De ene is gewoon een iets professionelere prutser dan de ander.

In The end of the world as we know it creëren Leyssens en Horrichs een open werkplaats op de theatervloer die de kijker wegwijs maakt in de magie van het maken.
Milieubewustzijn en duurzaamheid gaan verder dan gepekelde groenten, bakfietsen, circulaire economie of autodelen. De zoektocht naar een evenwicht tussen meer en minder en vooral onze eigen verantwoordelijkheid hierin blijft in een boeiende ontwikkeling.

De Gentse designer Jan Leyssens zet het in de praktijk om, niet enkel in zijn eigen leven maar ook in zijn werk als ontwerper denkt hij voortdurend na over een gezonde toekomst. Het resultaat is een boeiende lecture-performance over duurzaamheid en technologie. Onder het motto “er is niet één grote oplossing maar vele kleine oplossingen” gaat hij samen met regisseur Ruud Horrichs in gesprek over bijzondere projecten en reikt hij zijn boodschap aan. The future is now!

 

 

Van en met: Jan Leyssens & Ruud Horrichs
Regie: Ruud Horrichs
Soundtrack: Wouter Souvereyns
Animatie: Michiel Celis (Grafted)

Coproductie: VIA ZUID en C-mine Genk (B)

Horrible Homeless Man »

De nieuwe theatervoorstelling van De Eenzamen/Ruud Horrichs, met een tekst van A.H.J. Dautzenberg:

Een groot huis aan de rand van een weg, de voordeur staat uitnodigend open.
Een man loopt voorbij. Het huis lonkt naar hem. Aangetrokken tot het huis vergeet de man zijn afspraak en gaat naar binnen. De bizarre wereld waarin hij terechtkomt, wil hem overduidelijk iets vertellen.

Horrible Homeless Man verkent het schemergebied tussen angst en bravoure, tussen fantasie en werkelijkheid en tussen theater en film.

Samenwerking | (Co)-productie

C-Mine Cultuurcentrum, VIA ZUID en Provincie Limburg STROOM

Te zien:
13 | 09 | 2015, C-Mine Cultuurcentrum Genk (BE)

18 | 09 | 2015, C-Mine Cultuurcentrum Genk (BE)

19 | 02 | 2015 De NWE Vorst Tilburg (NL)

2016

30 aug, 31 aug, 1 sept| Cultura Nova |

20 sept| C-Mine Cultuurcentrum, Genk

-26 & 27 nov | Bordenhal Maastricht

The End of the World as we Know It
2016

18 december preview Kasteel Salon Baexem

2017

6-7 januari C-Mine Cultuurcentrum Genk

Meer info
www.deeenzamen.be

 

Splinter »

‘En dan zit ik daar. En ik ben tevreden met hoe het is. Het heeft wel iets. Soms is het echt letterlijk, en dat is wel fijn, dat het niet zo vaag is. Dat ik zo weet waar ik aan toe ben. Maar niets is gewoon zo. Niets blijft hetzelfde. Plots veranderen de dingen. En ik kan niets meer.’

De voorstelling Splinter is ontstaan vanuit een fascinatie voor het thema ‘geheim’ en met behulp van diverse improvisatietechnieken.

Artwork: © Sara Bomans

Samenwerking

Theater op de Markt / Dommelhof (B), Z33 (B) en Creazi (B)

Presentatie
Oude Gevangenis Hasselt (B) en Straffe Madammen en Makke Mannen (NL)

Data
augustus 2014 en maart 2015

Meer info
deeenzamen.be

single-makers.php