Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Ruud Horrichs

Ruud Horrichs

Theatermaker / performer

Ruud Horrichs studeerde in 2010 af aan de Fontys Academie voor Theater in Tilburg. Vanaf september 2018 volgt Ruud de master Scenographer and Director aan de Toneelacademie Maastricht.

Na zijn afstuderen in 2010 richtte hij het gezelschap De Eenzamen op. Sindsdien hij actief als theatermaker en docent.

In 2013 deed Ruud, ondersteund door Theatermakershuis De Queeste en C-mine Cultuurcentrum Genk een theatraal onderzoek naar het universum van de psychopaat in de samenleving. Hieruit kwam in 2015 de voorstelling Horrible Homeless Man tot stand, over een man die op zoek gaat naar zijn juiste deur in een groot huis.

In de zomer van 2016 werkte Ruud samen met industrieel ontwerper Jan Leyssens aan een performance over de maakbaarheid van de toekomst, The end of the world as we know it. In 2017 en 2018 maakte deze performance een tour langs de festivals en podia in Vlaanderen en Nederland.

Sinds eind 2017 werkt Ruud aan zijn nieuwe project Gebreid brein. In 2019 gaat deze voorstelling in première.

Meer info

www.deeenzamen.be

-- lees meer >>

VOORSTELLINGEN

Gebreid brein

Theatermaker Ruud Horrichs laat zich sinds begin 2018 inspireren door dementie. Horrichs herkent zichzelf in deze ziekte. Iedereen, ook hij, krijgt te maken met gevoelens van desoriëntatie, angst en het niet meer weten. Burn outs, rouwverwerking en andere grote veranderingen in een mensenleven zorgen, net als bij dementie, voor een gevoel van ‘off balance’ en veel vragen. In zijn nieuwe voorstelling, première september 2019 in C-Mine Cultuurcentrum Genk, zoekt hij deze donkere episoden op die mensen met elkaar verbinden.

Horrichs zal zijn artistieke onderzoek naar dit thema aan de master director and scenographer Toneelacademie Maastricht, ter voorbereiding op de voorstelling, delen middels performance, en muziek. Hij creëert, samen met muzikant Bart Oostindie, een eigen universum. Het verloop van de performance ontstaat in het moment. Alles staat in dienst van de ervaring van het niet weten. Waar the fuck ben ik en waar the fuck ga ik naar toe?

Idee, tekst, performance: Ruud Horrichs
Muziek, performance: Bart Oostindie
Productie: theatercollectief De Eenzamen | Coproductie: C-Mine & VIA ZUID & MET DANK AAN Seppe Hartman

De performance is te zien Finixs Hasselt, zaterdag 2 februari 20.30 – 21.30 uur | 21u45 nagesprek en zaterdag 4 mei 20u Theater Zuidpool Antwerpen. Entree vrije gift (op voorhand en/of na afloop)

Voorlopige speeldata voor de voorstelling Gebreid brein zijn:

  • Première 13 sept, C Mine Cultuurcentrum Genk
  • 22 sept, Theater Zuidpool Antwerpen
  • 17 okt, CC Mol
  • 24 okt, CC Dilbeek

 

 

-- lees meer »

The end of the world as we know it

Een energieke lecture-performance over activisme, ondernemerschap en de maakbaarheid van de toekomst.

We zijn allemaal prutsers. De ene is gewoon een iets professionelere prutser dan de ander.

In The end of the world as we know it creëren Leyssens en Horrichs een open werkplaats op de theatervloer die de kijker wegwijs maakt in de magie van het maken.
Milieubewustzijn en duurzaamheid gaan verder dan gepekelde groenten, bakfietsen, circulaire economie of autodelen. De zoektocht naar een evenwicht tussen meer en minder en vooral onze eigen verantwoordelijkheid hierin blijft in een boeiende ontwikkeling.

De Gentse designer Jan Leyssens zet het in de praktijk om, niet enkel in zijn eigen leven maar ook in zijn werk als ontwerper denkt hij voortdurend na over een gezonde toekomst. Het resultaat is een boeiende lecture-performance over duurzaamheid en technologie. Onder het motto “er is niet één grote oplossing maar vele kleine oplossingen” gaat hij samen met regisseur Ruud Horrichs in gesprek over bijzondere projecten en reikt hij zijn boodschap aan. The future is now!

 

 

Van en met: Jan Leyssens & Ruud Horrichs
Regie: Ruud Horrichs
Soundtrack: Wouter Souvereyns
Animatie: Michiel Celis (Grafted)

Coproductie: VIA ZUID en C-mine Genk (B)

Horrible Homeless Man

De nieuwe theatervoorstelling van De Eenzamen/Ruud Horrichs, met een tekst van A.H.J. Dautzenberg:

Een groot huis aan de rand van een weg, de voordeur staat uitnodigend open.
Een man loopt voorbij. Het huis lonkt naar hem. Aangetrokken tot het huis vergeet de man zijn afspraak en gaat naar binnen. De bizarre wereld waarin hij terechtkomt, wil hem overduidelijk iets vertellen.

Horrible Homeless Man verkent het schemergebied tussen angst en bravoure, tussen fantasie en werkelijkheid en tussen theater en film.

Samenwerking | (Co)-productie

C-Mine Cultuurcentrum, VIA ZUID en Provincie Limburg STROOM

Te zien:
13 | 09 | 2015, C-Mine Cultuurcentrum Genk (BE)

18 | 09 | 2015, C-Mine Cultuurcentrum Genk (BE)

19 | 02 | 2015 De NWE Vorst Tilburg (NL)

2016

30 aug, 31 aug, 1 sept| Cultura Nova |

20 sept| C-Mine Cultuurcentrum, Genk

-26 & 27 nov | Bordenhal Maastricht

The End of the World as we Know It
2016

18 december preview Kasteel Salon Baexem

2017

6-7 januari C-Mine Cultuurcentrum Genk

Meer info
www.deeenzamen.be

 

Splinter

‘En dan zit ik daar. En ik ben tevreden met hoe het is. Het heeft wel iets. Soms is het echt letterlijk, en dat is wel fijn, dat het niet zo vaag is. Dat ik zo weet waar ik aan toe ben. Maar niets is gewoon zo. Niets blijft hetzelfde. Plots veranderen de dingen. En ik kan niets meer.’

De voorstelling Splinter is ontstaan vanuit een fascinatie voor het thema ‘geheim’ en met behulp van diverse improvisatietechnieken.

Artwork: © Sara Bomans

Samenwerking

Theater op de Markt / Dommelhof (B), Z33 (B) en Creazi (B)

Presentatie
Oude Gevangenis Hasselt (B) en Straffe Madammen en Makke Mannen (NL)

Data
augustus 2014 en maart 2015

Meer info
deeenzamen.be

single-makers.php